Make your own free website on Tripod.com

Het is 11 augustus 1999. Er is inmiddels een nieuw Nederlands woord ontstaan, te weten: "eclipsbrilletje". Wat is dat in hemelsnaam? Er is op deze dag, zo tussen 12.00 en 13.00 uur een zonne-eclips, ook wel genoemd zonsverduistering! Heel Nederland koopt massaal deze belachelijke carnavelachtige brilletjes, om het oog te beschermen en iets van de zonne-eclips te kunnen opvangen! Tom doet verslag van deze historische dag die volgens sommigen zelfs de eeuwwisseling zal overschaduwen (letterlijk?)!

Commercie
Er is een complete rage op deze brilletjes. Maar natuurlijk niet alleen op de brilletjes. De commercie profiteert volop van de zonsverduistering. Mokken, kopjes, bekers, posters, T-shirt, theepotten, pleepapier, noem het maar, alles is gericht op de zonsverduistering. En het verkoopt ook nog!

TV
Ook op de televisie kunnen we allemaal rechtstreeks meegenieten van onze grote zon. De zonsverduistering is zoals hiernaast te zien op onder andere Nederland 2, RTL4, National Geographic en Discovery. Het hiernaast afgebeelde stukje TV-gids is echter niet helemaal juist. De zon is ook te zien op: CNN, TV5, Veronica, BBC1, ZDF en enkele andere Duitse zenders. Hier leren wij van alles over de zon en zijn verduistering.

De Zonsverduistering
Wat leren wij hier zoal? Ze bereiden ons op bijna elk van deze zenders voor, op wat ons te wachten staat en uiteraard krijgen we hier een educatieve les gratis bij. Zo leren wij hoe het komt dat we een zonsverduistering zien. Voor de mensen die het nog niet weten, hier in het kort uitgelegd: de zon en de maan draaien om de aarde, maar de maan staat veel dichter bij de aarde dan de zon. Soms gebeurd het dat de maan precies in de baan voor de zon komt. De maan "past" dan precies "in" de zon. Hoewel de zon veel groter is, kan dit doordat de maan dus dichter bij de aarde staat. De mensen zien dat de (schaduw van de) maan voor de zon gaan: een zonsverduistering!

Verder