Make your own free website on Tripod.com
De voorspelling
De zonsverduistering in Nederland is slechts 95% compleet. Helaas ziet ons volkje dus niet de hele verduistering. Helaas is de voorspelling ook dat het weer behoorlijk bewolkt zal zijn, waardoor we de verduistering niet of maar matig kunnen zien.

Er zijn echter nog ergere voorspellingen. Zo zegt een seniele waarzegster ene Notres Dames, dat er verschrikkelijke rampen zullen gebeuren, omdat de aarde en de zon en nog een paar planeetjes uit ons zonne-stelsel op een lijn zullen staan. De verschrikking!

Pietje Precies & Wilde Beesten
Ik zet Nederland 2 aan en ik zie Jopie van Zijl zitten. Hij zit alweer te klagen. Wij blijven tenslotte mensen: Jopie zegt: "Nou, ik dacht dat die zonsverduistering zo-en-zo-laat zou beginnen, maar ik zie nog niks!". Ja, mensen moeten uiteraard wel alles op tijd gepland hebben, anders loopt het schema nog in de war. Helaas was de zon voor Jopie niet helemaal op tijd op zijn afspraak. Dan schakelen ze op Nederland 2 echter over op de dierentuin in Arnhem. Iedereen daar denkt dat de beesten zich wel zullen gaan voorbereiden op hun nachtrust, want zij denken dat het nacht wordt. Die beesten zijn gelukkig nog geen Pietjes Precies.

Maastricht
Er zijn zo 2000 mensen uitgelopen naar het Vrijthofplein in Maastricht, omdat men zegt daar het beste de zonsverduistering te kunnen zien (in Nederland). Helaas daar ook aardig wat wolkenvelden.

Dé Zonsverduistering
Als de zonsverduistering dan eindelijk echt op gang is gekomen, krijgen we uiteraard professioneel commentaar van Erwin Kroll, vanuit de kust van Frankrijk. Hij is meteen al laaiend enthousiast, maar als de maan helemaal over de zon is, en je de "corona's" (dit zijn de randen van de zon -waarin je zonexplosies kunt zien- ) krijgt hij spontaan een orgasme. "Ohhh Ahhh". Erwin vergeet even dat er ook jongere kijkertjes kijken. Zelfs Jopie maakt hier een zinspeling op. Gelukkig is Erwin voor de rest nog wel sociaal: "Wat sneu voor al die mensen die hier niet zijn zeg".

Nog wel een paar aardigheidjes die gebeurden tijdens de zonsverduistering: het werd iets kouder doordat de zon weg was en Jopie zat buiten. Hij begon meteen te huilen om een extra jasje: "Hebben jullie nog een extra jasje voor me, want het wordt koud?". Verder nog wel aardig dat de lantaarnpalen in m'n woonplaats voor plusminus 10 minuten aangingen, bij een beetje schemering.

The end...
Als de maan eenmaal weer voorbij is, en de zon terug, blikt half Nederland -volgens mij- toch enigszins teleurgesteld terug. Het werd helemaal niet echt donker! Die 5% gaf toch nog aardig licht. Ja, die Erwin Kroll kon het daar lekker goed zin, waar hij zat. En dan zaten bij ons hier in Nederland ook nog al die wolken ervoor. Nouja, we hebben in ieder veel geleerd en konden onze brilletjes even op... daar moeten we weer mee wachten tot de volgende carnaval!

- Tom.

Terug naar het begin /
Terug naar TNMP Page