Make your own free website on Tripod.com
ZZT Promotie


Okay, wij vinden dat het de hoogste tijd wordt dat ZZT en MegaZeux ook wat populairder worden hier in Europa. Daarom hebben wij besloten Niels dit stukje te laten schrijven.

Eerst moet je natuurlijk wel weten wat ZZT is. ZZT is het eerste produkt van de nu populaire software company Epic MegaGames Je moet ZZT zien als een editor, waarmee je zelf je eigen spellen kan maken, en deze kan je weer met ZZT zelf afspelen. De ZZT-editor kent een hoop limits: Je kan bijvoorbeeld alleen gebruik maken van de standaard lettertekens (ASCII-chars) en PC Speaker sound/music, maar aan de andere kant kun je er toch verbazend veel mee. Je kunt natuurlijk gebruik maken van de standaard monsters, muren, etc... , maar veel leuker is het om te gaan rotzooiten met de bijgesloten programmeertaal ZZT-OOP. Deze programmeertaal is erg simpel (Zelfs 9-jarigen kunnen het leren, dus dat moet voor jullie zeker wel te doen zijn ^_^) en dit is toch ook wel een groot voordeel. Ik kan je zeker aanraden ZZT eens uit te proberen (je kunt hem onderaan deze pagina downloaden.

SuperZZT, de door Epic MegaGames bedoelde opvolger voor ZZT heeft wat minder succes gehad. Het heeft iets meer mogelijkheden als ZZT zoals een scrolling speelgebied, en meer kleuren (die je met ZZT ook kan krijgen door middel van Gregory Janson's Super Tool Kit), maar is toch iets minder leuk. Er zijn ook niet zoveel spellen voor beschikbaar, maar er is er toch eentje die je hoort te hebben (en deze is nog Nederlands ook!): Het Grote Vakantieman SuperZZT Avontuur ('96/'97). Deze kun je onderaan deze pagina downloaden.

MegaZeux kun je zien als de opvolger van ZZT. Het verschil is dat MegaZeux niet gemaakt is door een grote software company, maar door de legendarische ZZTer Gregory Janson. MegaZeux kent veel meer mogelijkheden dan ZZT: Je kunt alles zelf tekenen door de lettertekens (ASCII-chars) te veranderen, en deze op te slaan in verschillende CHR bestanden, je kunt gebruik maken van 32-kanaals module-muziek (bijvoorbeeld MOD of S3M), en nog veel meer. Aan dit alles is natuurlijk ook een groot nadeel verbonden: De bijgesloten programmeertaal Robotic, is een stuk moelijker dan ZZT-OOP (Persoonlijk ken ik na een jaar MZXen ongeveer 80% van alle commands). Ik kan je ook zeker aanraden om MegaZeux een keer te downloaden.

Dan is er nog VERGE. VERGE, wat staat voor Vecna's Extraordinary Roleplaying Game Engine, is de nieuwste ZZT-kloon, waarmee je spellen met volledige VGA-graphics kan maken. Met VERGE kan je alles er dus zeer mooi uit laten zien, maar persoonlijk vind ik hem niet zo leuk, omdat de programmeertaal, VergeC, veel minder mogelijkheden heeft dan bijvoorbeeld Robotic.

Wat is er nu zo leuk aan het gebruiken van ZZT of MegaZeux? Ten eerste is het natuurlijk altijd leuk om je eigen-gemaakte spel ergens op Internet te zetten, zodat andere mensen hett kunnen downloaden. Een ander groot voordeel is dat bijna alle ZZT of MegaZeux spellen gratis zijn (Je kan wel geld voor je spel gaan vragen, maar dit wordt over het algemeen niet echt gewaardeerd in de ZZT wereld...), en het is leuk om zonder geld te betalen, toch leuke spellen te kunnen spelen. Ook zijn er in Amerika zeer veel ZZT/MZX'ers (ook een paar in Australie), hiermee kun je proberen vrienden te maken, en dan kan je elkaar eigen-gemaakte spellen sturen, of bijvoorbeeld samen eens een spel gaan maken. De meeste ZZT/MZX'ers zijn lid van companies, waarvoor ze hun spellen uitbrengen. Ik ben bijvoorbeeld, samen met wat anderen zoals HM en Hercules, lid van Interactive Fantasies. Onze spellen worden door de meeste ZZT/MZX'ers als "goed" beschouwd, dus als je ZZT speelt, kan ik je aanraden eens een kijkje op de Interactive Fantasies page te nemen.

Hier zijn wat links waar je meer informatie over ZZT en MegaZeux kan krijgen, als je door dit verhaal geinteresseerd bent geraakt:

Tenslotte kun je hier ZZT, SuperZZT, MegaZeux en VERGE downloaden:

Okay, dat was het. Happy ZZTing en happy MZXing!!


Terug naar de TNMP