Hoe werkt een puntenslijper?

TOM: Hoe werkt een puntenslijper?

NIELS: Nou gewoon, je douwt er een potlood in, draait hem rond en de mesjes in de puntenslijper slijpen er stukjes hout en grafiet af net zolang totdat je weer een scherpe punt hebt!

TOM: Mesjes? Zijn er meerderen dan? En hoe ronddraaien? Links? Rechts? En dan? Hoe kan het dat als je er iets afslijpt weer iets beters krijgt?

NIELS: (Pieter pakt een puntenslijper voor Niels) Oh, er is maar een mesje. En je moet rechtsom draaien. Hoe iets beters kan krijgen door er wat af te halen? Nou zo is het toch ook met je huid. Als je vervelt, zit er weer jonge, frisse huid onder.

TOM: Dit is een potlood, iets materieels, zoals Marx zou zeggen. Dus hoe minder, hoe slechter je economische positie, hoe slechter je economische positie, hoe slechter je sociale positie, dus pas maar op bij een potlood slijpen!

NIELS: Wat heeft Marc hier nou weer mee te maken?

TOM: Marx!

NIELS: Oh, die communist ofzo. Hmmm, is een ijsje ook iets materieels? In dat geval mag je er dus niets van aflikken, omdat dat een klap voor de economische toestand betekent.

TOM: Nee, kijk, je moet het alleen niet zelf opeten! Want dan ga je er niks mee vooruit! Zorg dat je het aan iemand geeft, die jou wat te bieden heeft. Omkopen heet zoiets. Als je dat goed doet ga je er op vooruit!

NIELS: Ja maar wat moet die gast je bieden dan? Ik bedoel, als je iets voor dat ijsje krijgt, mag je datgene wat je krijgt ook weer niet zelf gebruiken, want dat heeft geen zin. Zo kan je wel aan de gang blijven.

TOM: Hij kan ook je sociale positie verbeteren door je bv. een niet-materiele waarde te schenken, maar inderdaad dit schiet niet op. Want als je economische situatie verbetert, verbetert wel je sociale situatie, maar dit is niet altijd zo andersom.

NIELS: Dus in feite: Als de punt van je potlood scherper wordt, heb je een beter ruilmiddel in handen, en zal ook je sociale positie daarmee verbeteren?

TOM: Nee, juist niet. Want hoe vaker je slijpt, hoe minder potlood. Hoe minder potlood, hoe minder materiele zaken. Hoe meer materiele behoefen, hoe lagere economische positie. Hoe lagere economische positie, hoe lagere sociale positie!

NIELS: Nee, je moet ook rekening houden met de waarde van de materiele zaken, niet alleen met de kwantiteit! Een geslepen potlood heeft meer waarde in een productieproces. Immers, je schrijft er leesbaarder mee, dus de toegevoegde waarde is hoger!

TOM: Eerst even dit: Ik betwijfel wat ik heb gezegd over economische en sociale positie, maar daar wil ik nu niet meer verder over uitwijden. Ten tweede is dus de conclusie hier, dat er potloden moeten komen, die niet geslepen hoeven te worden!

NIELS: Of pennen! Maarja, dan heb je weer Tipex nodig, en die gaan op den duur weer leeg natuurlijk.

TOM: En die zijn slecht voor het milieu, wat op den duur weer slecht is voor de economie!

NIELS: Wel eens van vulpennen gehoord?

TOM: Ja en die zijn enorm klote! Daar kun je dus echt niet mee schrijven hoor!

NIELS: Hmmmm. Wat zullen we eens aan de lezers gaan vragen?

TOM: Lezers! Kies en stuur het verdomme nu ook eens op!

Is het slijpen van een potloodpunt bevorderlijk voor de economische situate?
Ja, de kwaliteit van de materiele goederen neemt immers toe.
Nee, de kwantiteit van de materiele goederen neemt immers af.
Dat ligt eraan of je duurzaam slijpt of niet. Dus niet te ver door slijpen.
Dat slaat nergens op, stelletje geflipte idioten.

TOM: Zo zo. Dat was behoorlijk serieus voor ons doen, he?

NIELS: Wij kunnen zo naar de HEAO, Tom!

TOM: Wat denk je dat ik ga doen?

NIELS: Boer worden. En schaatser :)

TOM: Nee! Aan het avondeten!