Make your own free website on Tripod.com

Gemanipuleerde genen en een Frank de Boer kloon?

NIELS: Wat zijn de voordelen van genetische manipulatie?

MARC: Nou...als overheid kun je de mensen maklen zoals je wilt: slim, dom, whatever. Alnaar wat de staat nodig heeft. Je kunt ook een bepaald deel van de menselijk hersens uitschakelen. Zodat mensen niet voor zichzelf kunnen denken, dan komen ze namelijk niet in opstand enzo.

NIELS: Voordelen? Maar wat nu als de overheid besluit om allemaal Frank en Ronald de Boer klonen te maken. Sta je in een supermarkt bij de kassa, hoor je opeens: "Frank 2362, hoeveel kost dat?" "Even aan Ronald 234723 vragen!".

MARC: Ik denk niet dan een overheid op honderd miljoen sukkels zit te wachten. Franken en Ronalds zijn leuk voor in de fabrieken, maar je hebt natuurlijk ook slimme mensen nodig.

NIELS: Zoals?

MARC: Ingenieurs, wetenschappers en natuurlijk docenten.

NIELS: Ja, lachen, op elke hoek een wiskundeleraar. Bij de patatboer: "Broodje kroket alsjeblieft" Krijg je een sinusformule om te weten hoeveel je moet betalen. Maar even serieus: Ik denk niet dat de dingen die je opnoemt echte voordelen zijn.

MARC: Dat ligt er maar net aan...

NIELS: Bovendien is het toch nooit mogelijk. Zeker "Brave New World" gelezen? Daar kwamen toch ook allerlei problemen bovendrijven.

MARC: Ja, heb ik gelezen. Tuurlijk is een "Brave new world" wel mogelijk. We kunnen al zoveel: Klonen, genetisch manipuleren, etc. Stel nou dat er per ongeluk nog eens een Hitler aan de macht komt...en hij heeft dergelijke middelen tot zijn beschikking.

NIELS: Nog een Hitler? Misschien hebben ze z'n lijk nog, en kunnen ze dat verder klonen? En dan gelijk ook Stalin erbij, en Lenin, en Marx, en alle anderen.

MARC: Nee, sukkel! Die moeten juist NIET gekloont worden, want zulk soort lui zijn een gevaar voor de samenleving!

NIELS: Daar ben ik het mee eens, en daarom vind ik dat ze maar helemaal niet met klonen moeten beginnen. Heb je trouwens wel een van AI gehoord?

MARC: Maar als je bijvoorbeeld super arbeiders kloont en daarbij een deel van hun hersen uitschakelt. Zij weten niet dat ze maar arbeiders zijn, verder hoeven ze geen loon...en als ze moeten slapen stop je ze gewoon weg in een hokje van 1 bij 2 meter. Dan krijg je ook niet zo snel woning gebrek.

NIELS: Hmm? Superboeren klonen? Zodat je overal die lompe (sorry Tom) kop van Viscaal ziet!!! Maar ik vind het toch niet kunnen, al dat gedoe. Alles gaat toch prima op deze manier.

MARC: Doe nou eens normaal, droppie! Superboeren ja, maar dan in de echte betekenis van het woord "boer", dus geen Graafschap fans. Wat nou: "Het gaat toch prima zo"'...er zijn toch ook nog steeds oorlogen e.d?

NIELS: Ja, maar ik bedoelde in Nederland. Bovendien, ik denk dat er tussen verschillende regeringsleiders nog veel meer oorlogen zouden kunnen komen. Ze kunnen immers legers van supersoldaten inzetten.

MARC: Maar de hele wereld moet dan ook centraal geregeerd worden. Geen verschillende landen, dus ook geen cultuurverschillen => geen oorlogen meer!

NIELS: Maar welke cultuur moet je dan kiezen? Iedereen wil natuurlijk z'n eigen cultuur behouden. Een NEC-er wordt nooit een Vitessenaar, als je begrijpt wat ik bedoel.

MARC: Ja, maar dat probeer ik je nou steeds uit te leggen. Je kunt die NEC-er toch genetisch manipuleren: dat ie bijvoorbeeld voor Vitesse moet zijn ofzo.


Een prehistorische kloon van Niels

NIELS: Dat werkt op den duur natuurlijk wel, maar al levende mensen kun je niet meer manipuleren?

MARC: Uhm...tuurlijk wel, d.m.v propaganda enzo. Of je kunt alles eerst platgoooien en dan weer iets nieuws opbouwen.

NIELS: Je kan ook gewoon gelijk zelfmoord plegen. Maarja, dames en heren, klonen en gemanipuleerden, het is weer tijd voor de lezersvraag!!!

Genetische manipulatie!?
Ja, dat heeft grote voordelen.
Er zitten voordelen aan, maar die wegen niet op tegen de nadelen.
Ja, maar alleen als ze superboeren maken.
No way, Jose!

NIELS: Shit hey, wat een serieuze discussie.