Make your own free website on Tripod.com

Veronica's "Big Brother" (1999)

NIELS: Wat vind jij nou van Veronica's Big Brother, Tom?

TOM: Dat vind ik dus wel het meest diepgezonken programma van onze kneuterige samenleving, Niels!

NIELS: Maar vind je het dan niet interessant om te zien hoe deze mensen op dit experiment reageren?

TOM: Nou nee. Ik zie niet wat interessant is aan een stelletje werkloze hopeloze sukkels, opgepropt in een huisje, vol camera's van de hoogst-intelligente zender Veronica.

NIELS: Het leuke is dat het gewoon willekeurige mensen zijn. Het zouden ook net zo goed je buren of je kennissen of wat dan ook kunnen zijn. Hoe zouden die reageren?

TOM: Het zijn niet mijn buren of mijn kennissen, dus why should I care???

NIELS: You should not care if you don't want to, om maar met de taal van onze westerburen te spreken. Ergens heb je wel gelijk, het is wel een superhype allemaal. Het is toch grappig om te zien hoe die lui met elkaar omgaan? Een soap, maar dan echt.

TOM: Nou goed dan, dan vind jij het leuk, ik vind er nu eenmaal geen fuck aan. Maar die titel dan van 'Big Brother'? Heb je het Engelse boek '1984' van Orwell gelezen?

NIELS: Nee, leg eens uit...

TOM: In dit boek staat de slogan 'Big Brother is watching you' centraal. Big Brother is hier zeg maar de (fictieve) leider van de communistische dictoriale partij in het land. Hij houdt altijd de mensen via schermen in huizen enzo, in de gaten. De slogan wijst op een van de meest verschrikkelijke dingen die bestaat: nooit privacy, altijd controle! En dan hebben onze Veronica-professoren hun debiele real-life soap ook zo genoemd!!!

NIELS: Dat is toch hetzelfde. Deze mensen hebben, gedurende de 100 dagen, ook nooit privacy, al hoewel ze wel alles 'mogen', en daarin verschilt het programma van het boek, denk ik.

TOM: Het is toch misbruik van deze -in principe- verschrikkelijke slogan!?!

NIELS: Maar die wordt toch zo vaak misbruikt. Iedereen die zelf nog nooit van het boek heeft gehoord, kent toch die tekst. Er zijn hele muzieknummers, etc... over gemaakt.

TOM: Ook belachelijk dus. BTW dat is een behoorlijk kutnummer. Beuk-er-de-beuk...

NIELS: Laten we het daar maar niet over hebben :). Maar waarom is het belachelijk? Vind je echt dat dit misbruik is? Het is maar een titel, een naam. Ik vind dat die naam goed aangeeft dat er altijd een 'grotere broer' (Veronica kijkers) meekijkt naar wat de BB-mensen doen.

TOM: Nou daar ben je blij mee met Veronica kijkers als een 'grotere broer'. BB-mensen? Eh... jup. BB-Mensen (?)

NIELS: Dat vat ik niet wat jij bedoelt. BB-mensen zijn gewoon die gasten daar in dat huis. Ruud, Bart, etc...

TOM: "Hallo ik ben Tara en ik heb een verstopte neus (zo klinkt het in ieder geval) en de enige reden dat ik echt weg ben uit het Big Brother huis (loser huis) is dat dat ze daar geen TMF hadden!"

NIELS: Dat dat. Je gaat er gewoon spontaan van stotteren, Tom! Tara is dus volgens jouw slim, omdat ze het huis verlaten heeft?

TOM: Neen, stom rund! Hoe kun je in godsnaam slim zijn, als je uberhaupt in dat fucking klote huis hebt gezeten!?!

NIELS: Wat zijn we weer multi-culti bezig! Fucking (Engels) Uberhaupt (Duits). Het kan niet op!

TOM: Wil je weten waarom die Tara eerder uit dat multi-culturele huis is gestapt? Ik kan je het grote geheim verklappen!!

NIELS: ... erhmm... doe maar ofzo.

TOM: Graag of niet.

NIELS: Ja dan.

TOM: Graag of niet.

NIELS: Ok, graag dan maar.

TOM: Ok dan. Tara dacht "als ik als eerst hier weg ben, ben ik als eerst in de pers, dus de meeste centjes!" En zie: ze komt bij TMF, in alle brilliante roddelblaadjes etc. Ze kan ook als eerste een uiterst interessant boek schrijven over haar belevingen in dat (te)huis. Dat boek is dan als eerste bij een uitgever! Voordat die andere werklozen helemaal (ik mag geen uberhaupt zeggen van Niels) uit dat tehuis zijn! Ping ping!

NIELS: Ik volg je punt hier Tom. Maar... Martin was al eerder uit het huis!!! Vergeten? Bovendien, als je als laatste uit dat huis komt, krijg je de meeste poen (250 000 gulden), plus het best-gelezen boek, want jij hebt het immers het langst uitgehouden.

TOM: Die poen weegt niet op tegen de opbrengsten die je kunt halen bij de landelijke boulevardpers. En nu over die Martin ofzoiets van jou: dat was vast weer zo'n homo-look-alike-loser en Tara=eh... dat niet. Dus verkoopt haar boek beter! Beetje pikante kaft op het boek weet je wel.

NIELS: Dan kan ze net zo goed in de Playboy gaan staan, krijgt ze nog meer geld. Maar ja, Martin is *weggestemd*, Tara niet. Martin kan dus zielig gaan lopen doen, net als Sabine nu.

TOM: Ze gaat ook in die xxx-blaadjes staan Niels. EN schrijft boek! Dubbele ping ping! Zielig doen??? Dat hoeft niet hoor, ze zijn zo al zielig genoeg!

NIELS: Leedvermaak is het beste vermaak.

TOM: Hmm... Pieter zou zeggen (denk ik): Jaaah!!! Hak ze in stukken! Kill! Kill! Wahaha!

NIELS: Nou is je punt weer weggegumd, want ik zie hem echt niet meer.

TOM: Wat in godsvredesnaam bedoel je? Ik had geen gum...

NIELS: In holbewonertaal: Ik jou niet begrijpen, Tom.

TOM: Wat jij niet begrijp, Niels?

NIELS: Jouw Pieter-quote en de relatie met deze discussie.

TOM: Jij zegt "leedvermaak is beste vermaak" ik dus dacht leed dat is in stukken tjak tjak doen. Dat leedvermaak is. Jij begrijp?

NIELS: Tijd voor de lezersvraag!!!

Wie verdient de meeste poen aan het Big Brotherhuis?
Veronica zelf.
Tara (Playboy, als eerste boeken).
de winnaar (prijzengeld).
Willibrord Frequin, door met een parachute op het huis te landen en extra hoge kijkcijfers voor SBS6 te halen.

TOM: Hmmm ik denk eh... eh... eh...

NIELS: Nu moet ik stoppen, de 8-uur-uitzending begint zo!